ESO

L’ESO (Ensenyament Secundari Obligatori) és una etapa de quatre cursos acadèmics que es cursa normalment entre els 12 i els 16 anys. Els estudis s’imparteixen per àrees de coneixement, tot atenent la pluralitat de necessitats, interessos i aptituds dels estudiants.

OBJECTIUS

  1. Els principis que guien la nostra actuació diària estan recollits en el document “Projecte Educatiu de Centre” i es poden resumir de la següent manera:
  2. Oferir una educació integral que afavoreixi la iniciativa i la creativitat així com el desenvolupament de les capacitats de cada estudiant.
  3. Fomentar, mitjançant la comunicació i el treball, una actitud curiosa, crítica i investigadora en l‛estudiant.
    El diàleg, el debat i la crítica raonada seran eines perquè els alumnes prenguin consciència de les pròpies idees en relació amb la pluralitat d‛opinions, reflexionin i trobin alternatives a les diverses idees i comportaments.
  4. Relacionar-se amb altres persones i participar en activitats de grup, adoptant actituds de flexibilitat, solidaritat, interès, respecte i tolerància, per superar inhibicions i prejudicis i rebutjar qualsevol mena de discriminacions per raons d‛edat, de raça, de sexe, de religió, d‛ideologia política i de diferències de caràcter físic, psíquic, social i altres característiques personals.
  5. Promoure el desenvolupament de la intel·ligència i fomentar la capacitat de resolució de problemes de manera creativa.

ORGANITZACIÓ

Algunes mesures organitzatives per assolir aquests objectius són les següents:

  • A primer i segon de l’ESO fem agrupacions flexibles a les matèries instrumentals (llengües i matemàtiques) amb grups reduïts.
  • Ciències de la naturalesa, tecnologia i anglès tenen una hora setmana desdoblada.
  • Atenció psicopedagògica individualitzada per aquells alumnes que ho necessitin. A més d’un professor USEE participant en la inclusió dels alumnes de necessitats educatives especials.
  • Aules obertes a 3r i 4t d’ESO on es treballa per projectes en grup reduït i els estudiants reben una atenció més individualitzada.
  • Utilització de materials i programes adaptats a les distintes etapes del desenvolupament intel·lectual.
  • Utilització de les noves tecnologies de la comunicació i informació (TIC) a la mateixa aula.
  • Procurem durant tot el curs fer activitats fora de l’aula: excursions, visites, colònies, etc. perquè entenem que són vivències que faciliten l’adquisició dels coneixements per part de l’estudiant.

MATÈRIES D’ESO

A continuació us posem un enllaç amb totes les assignatures d’ESO, de 1r a 4t.

ACCIÓ TUTORIAL

La funció tutorial pretén aconseguir la personalització dels processos d’ensenyament-aprenentatge, l’atenció individualitzada a les necessitats educatives especials, la preocupació per les circumstàncies personals, el suport a la presa de decisions sobre el futur, la connexió amb la família i l’entorn i les relacions personals professor-alumne.

S’articula a partir de l’existència d’un equip psicopedagògic i d’un equip de tutors que es reuneix periòdicament i que pren els acords docents oportuns en funció de l’evolució psicològica i acadèmica individual o de cada grup/classe.

A l’hora setmanal de tutoria, a més de treballar les tècniques d’estudi, els alumnes treballen aspectes relacionats amb els valors, la convivència, la solidaritat, etc.

Els pares tenen l’obligació de participar en l’educació dels fills i, per tant, han de col·laborar amb l’institut en tot allò que pugui afectar l’escolarització i formació acadèmica i personal.

A part de les entrevistes personals que els pares puguin tenir amb els tutors, convé que assisteixin a les reunions generals de classe que tenen lloc a l’inici del curs escolar